Μαθαίνοντας μια ξένη γλώσσα χρησιμοποιώντας

Χρήσιμες Συμβουλές

Μαθαίνοντας μια ξένη γλώσσα χρησιμοποιώντας το Linguacuisine

Το Linguacuisine μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε μια ξένη γλώσσα με διάφορους τρόπους. Για να μαγειρέψετε μια συνταγή, θα χρειαστεί να κατανοήσετε τις οδηγίες που δίνονται στα videos. Η εφαρμογή (app) έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να έχει ένα εύρος επιλογών υποβοήθησης και μπορείτε να αποφασίσετε ποια να χρησιμοποιήσετε.

  1. Μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια, εάν δεν καταλαβαίνετε τις οδηγίες. Μπορείτε να επαναλάβετε τις οδηγίες και να κοιτάξετε τα videos και τις φωτογραφίες, που σας δείχνουν τι να κάνετε. Μπορείτε, επίσης, να επιλέξετε το ‘κείμενο’ (‘text’) για να το διαβάζετε καθώς ακούτε τις οδηγίες.
  2. Το περιβάλλον της κουζίνας σας βοηθά σημαντικά να κατανοήσετε τι πρέπει να κάνετε. Όταν αρχίζετε να μαγειρεύετε, θα βρίσκεστε σε κουζίνα, με τα υλικά και τον μαγειρικό εξοπλισμό και τα σκεύη γύρω σας. Είναι συχνά δυνατόν, από αυτό και μόνο το περιβάλλον να καταλάβετε τι σας λέει το video να κάνετε.

Μια καλή ιδέα είναι να προσπαθήσετε να λέτε τις λέξεις καθώς προχωράτε. Αυτό θα σας βοηθήσει να τις θυμάστε – μπορείτε επίσης να τις γράψετε κάπου.

  1. Πολύ βοηθητικό θα είναι να συνεργαστείτε με κάποιον άλλο, έτσι ώστε να μπορείτε να ανταλλάσσετε ιδέες και να λύνετε μαζί τυχόν προβλήματα. Ίσως ο ένας από τους δυο σας να είναι καλύτερος στη μαγειρική και ο άλλος στην εκμάθηση γλωσσών, έτσι θα ανταλλάξετε δεξιότητες και θα βοηθήσετε ο ένας τον άλλο. Προσπαθήστε να μιλήσετε ο ένας στον άλλον στην ξένη γλώσσα, εάν το επίπεδο γλωσσομάθειάς σας είναι αρκετά υψηλό και προσπαθήστε να μαντέψετε τι σας ζητάει το video να κάνετε.
  2. Για κάποιες συνταγές υπάρχει ένα προπαρασκευαστικό βίντεο, που σας λέει τα ονόματα του εξοπλισμού και των υλικών εκ των προτέρων. Θα το βρείτε στα ‘πρόσθετα, μεγάλου μήκους video’ (‘extras, full length video’). Μπορείτε να ελέγξετε τον εξοπλισμό και τα υλικά οποιαδήποτε στιγμή στη συνταγή επιλέγοντας ‘λίστα όλων των υλικών/σκευών’ (‘list all ingredients/utensils’). Αυτό θα σας δείξει από μια φωτογραφία για καθένα από αυτά και θα μπορείτε να ακούσετε ηχητικά την προφορά και να δείτε γραμμένη τη λέξη.
  3. Το Linguacuisine μπορεί να χρησιμοποιηθεί από γλωσσομαθείς σε όλα τα επίπεδα, από αρχάριους έως προχωρημένους. Κανονικά, οι αρχάριοι θα πρέπει να κάνουν χρήση όλων των βοηθητικών εργαλείων, που είναι διαθέσιμα. Για παράδειγμα, πριν αρχίσετε να εκτελείτε τη συνταγή “English scones”, μπορείτε να δείτε ολόκληρο το βίντεο με τους υπότιτλους στα αγγλικά (δείτε ‘πρόσθετα, μεγάλου μήκους video’). Αυτό σημαίνει ότι οι αρχάριοι θα εξοικειωθούν με τις μαγειρικές τεχνικές, καθώς και με τη γλώσσα, πριν αρχίσουν να μαγειρεύουν.
  4. Μερικές συνταγές (π.χ. Involtini, English scones) διαθέτουν κάρτες συνταγής γραμμένες στην ξένη γλώσσα και στις οποίες μπορείτε να ανατρέχετε όταν μαγειρεύετε: βλέπε: ‘πρόσθετα, κουζίνα’ (‘extras, cuisine).
  5. Μαθαίνετε καλύτερα ξένες λέξεις όταν αγγίζετε σε πραγματικές συνθήκες τα τρόφιμα και τα μαγειρικά σκεύη και τα χρησιμοποιείτε για να παρασκευάσετε φαγητό. Προσπαθήστε να λέτε τις νέες λέξεις δυνατά, ενώ χρησιμοποιείτε το κάθε αντικείμενο κατά την εκτέλεση της συνταγής. Αυτό θα σας βοηθήσει να τις θυμάστε καλύτερα. Όταν μαγειρεύετε, συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις σας – αφή, οσμή και γεύση, καθώς και ακοή και όραση και αυτό βελτιώνει τη μαθησιακή εμπειρία. Η εκμάθηση γλωσσών με αυτόν τον τρόπο γίνεται μια πολυτροπική και πολυαισθητηριακή εμπειρία!
  6. Μόλις ολοκληρώσετε τη συνταγή, μπορείτε να γευτείτε το φαγητό! Αυτό είναι επίσης μια καλή ιδέα για να ξαναθυμηθείτε όλα τα τρόφιμα και τα σκεύη και να δείτε πόσες λέξεις θυμάστε – τις οποίες επίσης, προσπαθήστε να τις πείτε. Μπορείτε, ακόμα, να σχολιάσετε και να αξιολογήσετε τη συνταγή στη διαδικτυακή κοινότητα (στην επιλογή ‘ανατροφοδότηση’ (‘feedback’)) και να πείτε στους άλλους ποιες λέξεις μάθατε και πώς σας φάνηκε το φαγητό που δοκιμάσατε.
  7. Το σύστημα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να έχετε εσείς τον έλεγχο της μάθησής σας. Μπορείτε να δοκιμάσετε δικούς σας τρόπους εκτέλεσης της συνταγής και μπορεί να μαντεύετε επίσης, να δοκιμάσετε διάφορα πράγματα και να διασκεδάζετε μέσα από τη διαδικασία!
  8. Εάν κάπου κολλήσετε με μια ξένη λέξη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή Google translate για να βρείτε τι σημαίνει.

Μαθαίνοντας για άλλους Πολιτισμούς

Μερικές συνταγές περιλαμβάνουν πληροφορίες για τη χώρα, τον πολιτισμό της, το φαγητό και τη γλώσσα της. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο, εάν σχεδιάζετε να ταξιδέψετε σε αυτή τη χώρα ή απλά για να μάθετε περισσότερα για αυτήν. Αυτή η πληροφορία βρίσκεται στα ‘πρόσθετα’ (‘extras’), όπου είναι διαθέσιμη.